Dünya Turizm günü olan 27 Eylül’de, turizm sektörü ile ilgili açıklamalar yapan CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, “2016 yılında turizm sektörü adeta bir travma yaşadı. Bu yıl turizm işletmeleri ve esnafları için çok zor geçti. Hükümet bir an evvel turizmde yaşanan sorunlarla yüzleşerek sektöre can suyu vermenin yollarını araştırmalı.” dedi.

27 Eylül Dünya Turizm Günü sebebiyle bir açıklama yapan Engin,“Meclis’te yaptığım birçok konuşmada hükümeti, turizm sektöründe yaşanan sorunlarla ilgili olarak uyardım, ama kendi iç çekişmelerinden ülke gündemiyle ilgilenmeye vakit bulamadılar. Turizmcilerin imdat çığlığını duymadılar ve neticede 2016 yılı, turizmin kara yılı oldu. Hükümet, turizm sektörünün devam eden sorunlarını görmezden gelmeye devam ederse, 2017 ve 2018 yılında da bu karanlık tablo devam edecek endişesini taşıyoruz” diyerek AKP iktidarını tekrar uyardı.

“Turizm gelirlerinde düşüşler yaşandı”

 Turizmciler açısından 2016 yılının oldukça zor geçtiği vurgulayan Engin, “Turizm gelirlerinde düşüşler yaşandı. 2015 yılının ilk 6 ayında, ülkemizde toplam 12 milyar 602 milyon 567 bin dolarlık turizm geliri elde edildi. 2016 yılının aynı döneminde gelir 9 milyar 47 milyon 702 bin dolara geriledi. Yabancı turistlerden elde edilen gelir ise aynı dönemde 10 milyar 477 milyon 643 bin dolardan 6 milyar 689 milyon 669 bin dolara düşüş yaşadı. Yani yabancı turistten elde edilen gelir de %36,2’lik, toplam turizm gelirlerinde ise %28’lik bir düşüş yaşanmıştır.” açıklamalarında bulundu.

“Ülkemizi tercih eden yabancı ziyaretçi azaldı”

Türkiye’de yaşanan terör saldırılarının yabancılar tarafından önemli bir güvenlik zafiyeti olarak değerlendirildiğinin altını çizen Engin, “Bu durum, turistlerin seyahat noktası tercihlerini ülkemizin aleyhine etkilemiştir. 2016 Temmuz ayında ülkemizi tercih eden yabancı ziyaretçi sayısı %36.72 azaldı. İlk 7 aydaki ziyaretçi sayısı ise %30.27 azaldı. Oysa ülkemiz tarihi dokusu, coğrafi konumu, kültürel yapısı ve eşsiz doğal güzellikleri ile çok önemli bir cazibe ve çekim noktası olabilir.” dedi.

“İstanbul’un turizm sektörü can çekişiyor”

Önemli bir turizm merkezi olan İstanbul’un da turizm sektöründe yaşanan daralmadan payını aldığını söyleyen Engin, 2016 yılının Ağustos ayında İstanbul’a gelen ziyaretçi sayısının bir önceki yıla göre %31,8 azaldığını, ilk 7 aya bakıldığında ise azalmanın %25,4 olduğunu söyledi.

“Turizm de kaybın daha çok olacağı endişesini taşıyoruz”

Turizm sektörünün alt dallarıyla birlikte, ülkemizde istihdam potansiyelinin en yüksek sektörlerden biri olduğuna dikkat çeken Engin, “Ancak son dönemde birçok otel kapandı, birçoğu da kapanmamak için var güçleriyle direniyor. Turizmciler çok kötü bir sezon geçirdi. Sezonun bu kadar kötü geçeceğini tahmin ederek Şubat ayında ‘tedbir alalım, sorunları araştırıp çözelim’ diyerek bir araştırma önergesi vermiştim. Yine Haziran ayında mecliste yaptığım bir konuşma ile hükümeti yaklaşan sancılı süreçle ilgili uyararak ‘Bu gidişle 2017 ve 2018 de turizmde kayıp yıl olacak endişesini taşıyorum’ demişti. Ama AKP Hükümeti önerilerimizi göz ardı etti. Bugün geldiğimiz süreçte, üzülerek uyarılarımızda haklı çıktığımızı görüyoruz.” sözlerine yer verdi.

“Ülkemizi önemli turizm merkezine dönüştürmeliyiz”

Turizmde yaşanan daralmanın yıl içerisinde diğer sektörlerde de domino etkisi yaratmasını önlemek için bir an evvel gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Engin, AKP Hükümeti kendi iç çekişmelerinden bir türlü vakit ayırıp da turizmcinin sorunları ile ilgilenemediği için, sektördeki sorunlar kartopu misali büyüdükçe büyüdü. Hükümet, aylardır turizmcinin yardım çağrısını ve muhalefetin uyarılarını duymadı. Şubat ayında göstermelik olarak açıklanan Turizm Acil Eylem Planı Destek Paketi’nin de hiçbir yaraya merhem olamadığını sezon sonunda görmüş oluyoruz. Hükümet bir an evvel turizmde yaşanan sorunlarla yüzleşerek sektöre can suyu vermenin yollarını araştırmalı. Geçici çözümlerle değil sürdürülebilir politikalarla ülkemizi dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri haline dönüştürmeli.” dedi.