1011Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürü Maksut Balmuk’a Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine ‘züppe’ diyerek hakaret ettiği gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Balmuk ifade verdiği müfettişlere ‘züppe’nin Türk Dil Kurumu sözlüğünde ‘giyimde, söz söyleyişte, dilde ve düşünüşte toplumun gülünç saydığı yapmacık ve aşırılıklara kaçan’ olarak karşılık bulduğunu ve hakaret niteliği taşımadığını söyledi.

ATTIĞI TWETLE SİSTEMİ ELEŞTİRDİ

Eğitim yöneticisi olmasının yanı sıra toplumsal olaylara ve sorunlara duyarlılığı ile tanınıp, verdiği kişisel tepkileriyle öne çıkan Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürü Maksut Balmuk 30 Ağustos’ta kişisel hesabından bir twet atarak orta öğretime geçiş sitemini eleştirdi ve “Orta Öğretime Geçiş Sistemi’ni bir grup züppe hazırlayıp, Bakan’a mı sundu?” dedi. 

Balmuk’un bu tweti bazı internet sitelerinde ve basında haber olarak yer alınca Milli Eğitim Bakanlığı’nın talimatı ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü soruşturma başlattı. Soruşturmayla ilgili olarak Sarıyer Posta’dan Tuncay Dağlı’nın sorularını cevaplayan Maksut Balmuk, Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde müfettişlere ifade verdiğini ve herhangi bir bakanlık yetkilisi ya da eğitimciye hakaret etme düşüncesinde olmadığını söyledi. Balmuk, amacının sadece yanlışlara dikkat çekmek olduğunu belirterek, “İlgililer TDK sözlüğüne baktığı zaman züppenin ne anlama geldiğini görür.  ben sadece öğrencilerin Ortaöğretime yerleşmesi için çıkarılan bir yılda 12 sınav yapılmasını aşırı bulduğumdan ve 'züppe' kelimesinin karşılığında da aşırıya kaçmak bulunduğundan bu kelimeyi kullandım. Kaldı ki kimsenin üzerine alınmasını gerektirecek bir durum yok. Örneğin TDK'daki çapulcu tanımı yapılıp  insanlar itham edildiğinde hiçbir çapulcu üzerine alınmamıştı" dedi.
3KİŞİSEL TEPKİLERİNİ ORTAYA KOYMAKTAN ÇEKİNMEYEN BİRİ

Maksut Balmuk hakkında daha önce de müdürü olduğu okulun öğrenci ve öğretmenleriyle birlikte Gezi Parkı eylemlerine ve Sarıyer Cumhuriyet Meydanı’ndaki Duran Adam eylemine katılıp, destek verdiği için soruşturma açılmıştı.

Balmuk geçtiğimiz yıl  Sarıyer Beleidyesi'nin okullara hizmet vermesinin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından engellendiğini iddia edince bir törende Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Ayber ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Celal Yılmaz Gültekin'le aralarında tartışma yaşanmıştı.