DSCF3339“SARIYER’DE DÜZ LİSE KALMADI, VELİLER ZORA DÜŞECEK”

Eski Eğitim İş İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı ve Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürü Maksut Balmuk, Sarıyer Posta için kaleme aldığı yazısında öğrenci velilerini uyararak, okullardaki dönüşüm ve tadilatın önümüzdeki eğitim-öğretim yılında sıkıntı yaratacağını söyledi. Balmuk yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye genelinde eğitimde yaşanan sorunlar bu yıl Sarıyer’de daha ağır hissedilecek. Bu yıl özellikle liselerimizde sıkıntı büyük. Geçen yıl durum idare edilmişti şimdi ise sistem adeta tıkanacak. Veli kayıt yapacak okul bulamazsa şaşmayın.

Bakanlık son yıllarda uygulamaya koyduğu genel lise, halk tabiriyle düz liselerin dönüştürülmesinde son noktaya geldi ve bu yıl dönüşmeyen hiç okul bırakmadı. Yani Türkiye’de düz lise kalmadı. Bu durumda Sarıyer’de de düz lise kalmadı. Geçen yıl (2012-2013) Vehbi Koç Vakfı Lisesi Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi yapılmış, bir başka düz lise olan Yaşar Dedeman Lisesi de İmam Hatip Lisesi olmuş, Behçet Kemal Çağlar Lisesi ise Anadolu Lisesi olmuştu.

Bu yıl son düz liseler olarak kalan İstinye Lisesi, Anadolu Lisesine dönüştürüldü. Hüseyin Kalkavan Lisesi ise Sağlık Meslek Lisesi oldu.

Geçen yıl bu iki lisemiz bine yakın öğrenci kaydetmişlerdi. Bu yıl bu okulların dönüşmesiyle Sarıyer’den alacakları öğrenci sayısı 200’ü bile bulmaz. Çünkü bu okullar sınavla öğrenci alacaklar ve sadece Sarıyerliler değil ülke genelinde herkese açık olacak.

Bu durumda Sarıyer’deki öğrenciler zora düşecek, veliler de kendilerine okul arayacaklar.

Vurgulayarak söyleyelim ki genel (düz) liselerin kapanmasıyla beraber çocuğunuz sınavdan başarılı olamadıysa tek alternatifiniz var sınavsız alan Meslek Liseleri ve İmam Hatip Liseleri.

Sorun sadece dönüşüm de değil. Bu okullar dönüştüğü gibi bu yıl Sarıyer’de 3 Lise tadilata (deprem güçlendirmesine) giriyor. Bunlar da Şükran Ülgezen Kız Meslek Lisesi, Yaşar Dedeman İmam Hatip Lisesi ve Cevat Koçak Ticaret Meslek Lisesi

Bu okulların tadilata girmeleri de Sarıyer’de eğitimde zorluk yaşanmasına yol açacak. Tadilata girmeleri hem az öğrenci almalarına yol açacak hem de başka okulların binalarında eğitim yapmaları söz konusu olacak.

Geçen yıl kapasitelerinin üzerinde öğrenci alan sınavsız öğrenci alan okullar bu yıl aynı sayıda öğrenci alamayacaklar bu da sıkışıklığı ve sorunları arttıracak.

Sarıyer’de Sınavsız (yani SBS olmadan) öğrenci alan okullar şunlar;

-          Yaşar Dedeman İmam Hatip Lisesi (Ferahevler) (geçen yıl kapasite üstü öğrenci aldı)

-          Sarıyer İmam Hatip ve Anadolu İmam Hatip Lisesi (İstinye) (sınavla da öğrenci alıyor fakat az sayıda da sınavsız öğrenci alıyor)

-          Mehmet Şam Ticaret Meslek Lisesi (Maden)

-          Cevat Koçak Ticaret Meslek Lisesi (Tarabya)(geçen yıl kapasite üstü öğrenci aldı)

-          Şükran Ülgezen Kız Meslek ve Anadolu Kız Meslek Lisesi (İstinye)(sınavla da öğrenci alıyor fakat  sınavsızda öğrenci alıyor) (geçen yıl kapasite üstü öğrenci aldı)

-          Sarıyer Kız Meslek Lisesi (Büyükdere)

-          Firuzan Kemal Endüstri Meslek Lisesi(Bahçeköy)

Bu okulların Sarıyer’de ortaokulu bitiren öğrencilerin tamamını alması mümkün değil.

Bu durumda mevcutları arttırma ya da ikili eğitime geçme gibi alternatifler kullanılacak. Sarıyer’de eğitime çok yatırım yapıldığı her siyasi ya da bürokratik konuşmalarda dile getirilir. Oysaki Sarıyer’de eğitime yapılan yatırım sadece ve sadece mevcut binaların depreme karşı güçlendirilmesi çalışmalarıdır.

Sarıyer’de yatırım yapılarak yeni yapılan bir okula yıllardır rastlayamıyoruz. Kapasitesi arttırılan okul da neredeyse yok.

Bu konudaki en önemli engellerden birisi de Boğaziçi İmar Kanunu. Bu kanun nedeniyle birçok bölgede çivi bile çakılamıyor. Siyasi konuşmalar yapılacağına siyasette etkisi olanlar bu durumu aşmanın yolunu arasalar, Sarıyer’e modern okul binaları kazandırıp hizmete sunsalar daha iyi olur diye düşünüyorum.

Kaldı ki Sarıyer son birkaç yılda Nimet ÇUBUKÇU(Baş) ve Ömer DİNÇER gibi Sarıyer’le birebir ilişkili iki Milli Eğitim Bakanı çıkarmış bir ilçe.

11Şimdi de velilere yol göstermeye çalışalım:

Veliler doğal olarak bu kadar sıkışık bir durum varsa biz çocuğumuzu nereye kaydedeceğiz diye soracaklardır.

Öncelikle düz lise kalmadığına göre çocuklar Anadolu Lisesine yerleşemedilerse hangi okulu tercih etmeliler? Sorusunu cevaplandıralım.

Eğer üniversite sınavlarında başarılı olarak üniversiteye gitmek gibi bir amacınız varsa;

1-Sınavla alan Anadolu Meslek Liselerine gidilmeli burada üniversite için gerekli dersleri seçme ve görme şansınız var. Tabii ki sınav sonucunuz önemli bu okullar için.

2-İmam Hatip Liseleri. Bu okullardan Yaşar Dedeman Lisesi sınavsız öğrenci alırken, Sarıyer İmam Hatip Lisesi (İstinye) sınavla ve sınavsız öğrenci alıyor.

İmam Hatip Liselerinde de üniversite kazanmanız için gerekli dersleri görme, seçme şansınız var.

Bu durumda sınavsız bir yere kaydolacaksanız tek alternatifiniz İmam Hatip Liseleri. Ya da paranız varsa özel okul. Üniversite için başka alternatifiniz yok gibi.

Üniversite gibi bir amacımız yok ya da meslek yoluyla üniversiteye gitmek isterseniz sınavsız alan meslek liselerini tercih edebilirsiniz.

Bu arada 9.sınıfa sınavsız bir okula kaydolan öğrenci 10. sınıfta sınavsız alan başka bir okuldaki alanları tercih edebilir. Bunun için de 9. sınıf notlarınızın iyi olması önemli.

Şimdi de izleyeceğimiz yolu açıklayalım:

1-Öncelikle SBS puanlarınıza göre 15 Temmuz’da başlayacak tercih döneminde tercihlerinizi yapınız. Puanınız düşükse de yapmanızı tavsiye ederiz.

Kılavuzdaki takvimi takip ediniz.

1-Ağustos ayı ortalarında (geçen yıl 12 Ağustos’ta başlamıştı bu yıl için açıklanmadı) sınavsız alan okulların başvuruları başlayacak. İstanbul genelinde 10 okul tercih edebilirsiniz. Bu okulları tercih ettikten sonra diploma (diploma olmadığından 4,5,6,7,8.sınıf not ortalamasına göre) yerleştirmeniz yapılacak.

2-Buradan da ümidiniz kalmazsa yani yerleşemezseniz İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde kurulacak Kayıt Komisyonuna dilekçe vererek ilçe içerisinde bir okula yerleşeceksiniz.

Önemli uyarı: Sınavla alan bir yeri takip ederken sınavsız okulları da aynı anda takip etmeniz yararınızadır. Sınavsız bir yere kaydoldunuz diye sınavla yerleşeceğiniz yerdeki hakkınızı kaybetmezsiniz.

Bu yıl kayıt döneminin özellikle Sarıyer için sıkıntılı geçeceği aşikar. Bunun için şimdiden torpil aramaya başlamanızda fayda var dersek torpille başkasının hakkını alın demiş oluruz ki bu insani de olmaz, doğru da olmaz, eğitimciliğimize de yakışmaz. Bu nedenle kimse kimsenin hakkını yemeden, kimse kimse için koşturmadan herkes hak ettiği yere girsin diyoruz. Siyasilere de kayıt için birilerine dayı olmak yerine Sarıyer’in eğitim sorununa neşter atmalarını, bürokrasiyi aşmak için ön ayak olmalarını, güçlendirmeye giren okulların kısa sürede bitmesi için çaba sarf etmelerini tavsiye ediyoruz."

Saygılarımla…

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi