Sarıyer’de tören alanı olarak kullanılan Atatürk Anıtı’nın bulunduğu alana Belediye Meclisi tarafından ‘Cumhuriyet Meydanı’ adı verildi.
Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’ndeki Evren Paşa Caddesi’nin adı da Uğur Mumcu Caddesi olarak değiştirildi.
CHP grubu tarafından önerilen Cumhuriyet Alanı ve Uğur Mumcu Caddesi’ne alternatif isim olarak Atatürk Meydanı ve Salih Bozok Caddesi önerildi.
Ancak CHP’li Meclis Üyesi Hayati Kaptanoğlu’nun yaptığı konuşmada, “Bu meclise Atatürk ve Cumhuriyet adının hangisinin koyulacağının oylanması yakışmaz. Ulu Önder Atatürk’e daha büyük bir meydan adı yakışır. İleri de böyle bir meydan yapılırsa Atatürk adını koyarız. Ayrıca şu an için bu meydan ‘Atatürk heykelinin önü’ gibi kulağa hoş gelmeyen şekilde nitelendiriliyor. Adının Cumhuriyet olması daha uygun olur demesi üzerine MHP grubu önerisini geri çekti.
Ancak ardından AKP’li Ali Turan siyasi bir taktik uygulayıp, Uğur Mumcu Caddesi yerine Cumhuriyet Caddesi adının verilmesini önerdi. Fakat yapılan oylama ile Uğur Mumcu adı kabul edilince ‘Arkadaşlar siz ne yapıyorsunuz, Cumhuriyet adı reddedilir mi?” deyince, CHP’lilerin tepkisini çekti. Meclis Üyesi Oya Tümer, “Cumhuriyeti kuran biziz, hiçbir zaman reddetmeyiz. O başka, bu olay başka” diye karşılık verdi. Ali Turan ise, “Hiç merak etmeyin bu iki isim de Büyükşehir Meclisi’nden geri döner” diyerek, kabul edilmeyeceği imasında bulundu.
Sarıyer Belediye Meclisi tarafından kabul edilen Cumhuriyet Alanı ile Uğur Mumcu Caddesi adları İBB Meclisi’nde de görüşülüp, oylamaya sunulacak.