Kültür Müdürü Coşkun;‘Sarıyer’in kültürünü geliştireceğiz’

Yazdır PDF
Kullanıcı Değerlendirmesi: / 1
ZayıfEn iyi 

filiz1Sarıyer Belediyesi Kültür Müdürü Filiz Coşkun ile Haber Müdürümüz Tuncay Dağlı, Sarıyer’de yaşayanların kültür-sanat alanındaki gereksinimlerini, taleplerini ve Belediye’nin onlara bu konuda neler verebileceğini konuştu..

Filiz Coşkun, şu an bütçe imkanları dahilinde gerçekleştirilen etkinliklerin, bu sorun aşıldıktan sonra çok geniş bir yelpazeye yayılacağını ifade ederek kendisine yöneltilen soruları yanıtladı:

 

-Sarıyer Belediyesi Kültür Müdürlüğü nasıl bir çalışma yürütüyor?

-Sarıyer Belediyesi’nin kültür-sanat anlamında çok eksiği var, bunları nasıl doldurabiliriz diye çalışıyoruz, Sarıyerliler ne istiyor, talepler ne, daha çok nelere ihtiyaç var bunların tespitini yapıyoruz.  Vatandaş daha çok konser düzenlenmesini istiyor ama ben sadece bununla yetinilmesinden yana değilim. Kültür ve sanatın her dalının, her alanda Sarıyerlilere ulaştırılmasından yanayım. Ancak bugüne kadar bir vatandaş çıkıp da ‘Sarıyer’de neden bir şiir dinletisi düzenlenmiyor?’ diye sormadı. İster edebiyatla ilgili arkadaşlarımızın isterse izleyici konumundaki vatandaşlarımızın böyle bir taleple gelmesini beklerdim. Ama ben bu ve bunun gibi etkinliklerin bir eksiklik olduğunu düşünüyorum ve organizasyonu için uğraşıyorum. Ancak kültür ve sanat bana göre bir alışkanlıktır. İnsanlar neye alışmışsa onu bekliyor ama biz bu alışkanlıkları değiştirebiliriz. İnsanları görmedikleri, duymadıkları kültür sanat etkinlikleriyle tanıştırabiliriz.

-Bu anlamda neler yapıyorsunuz, ne gibi projeler gerçekleştirmeyi düşünüyorsunuz?

-Bütçe imkanlarından dolayı şu ana kadar tam anlamıyla bir projeyi gerçekleştiremedik. Ancak yurt dışından ve yurt içinden konser ve farklı etkinlik düzenlemek isteyen kişi ve gruplara sahip çıkıp, organizasyonlara destek verdik. Örneğin Yunanistan’dan gelen bir filarmoni orkestrası Sarıyer’de konser verdi ama bunu bizim düzenlememizi isterdim. Ben istiyorum ki şiir günleri, imza günleri, söyleşiler, resim, fotoğraf, heykel sergileri yapalım. Bu günlerde sahnelenmeye başlanılan tiyatro oyunlarını devamlı kılalım, oyuncular, sanatçılar yetiştirelim ve her türlü kültür sanat etkinliğini Sarıyer’de gerçekleştirmek isteyen sanatçılarımıza destek verelim.

-Bunları yapmak için bir programınız var mı, dahası mekan sorununu da söz konusu bunu nasıl aşacaksınız?

-Şu an bir program yapmaya çalışıyoruz, özellikle de aylık programlar üzerinde duruyoruz. Vatandaşlarımız Sarıyer Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün o ay içinde hangi etkinlikleri gerçekleştireceğini bilmesini istiyorum. Çünkü insanlar bunu önceden bilirse kendi programını yapıp, zaman ayırabilir.

-Bunları yapabilecek misiniz?

-Yaparız. Bunlar yapılamayacak projeler değil. Zaten Başkanımızın da bu konuda ilkeleri var. İster sanat camiası isterse diğer alanlar olsun önceliğin Sarıyer olmasını istiyor. Bizim de önceliğimiz her zaman Sarıyerli yazar, ressam, şair ve diğer sanat dallarıyla uğraşanlar olacak.

-Biraz önce ‘vatandaştan talep gelmedi’ dediniz, Kültür Müdürlüğü olarak halktan talep gelmeden, burada yaşayanların sosyal, kültürel etkileşimini sağlamak için farklı etkinlikleri düzenlemeyi düşünmüyor musunuz?

-Düşünüyoruz ve bunların planlarını yapıp, hangi dallarda ne gibi etkinlik yapabiliriz diye projeler oluşturuyoruz. Ama kültür-sanat bir alışkanlıktır ve biz bunları yaptıkça görmeyen, bilmeyen insanlar da bunlara alışacaktır. Aslında Sarıyer’de çok farklı kültür yapısına sahip, değişik sosyal çevrelerden gelmiş insanlar yaşıyor, sanatsal gereksinimini çok farklı yerlerde karşılayanlar da var, hiç gitmeyen, görmeyenler de.. Hatta ihtiyacı olduğunu bilmeyenler de. İşte biz özellikle ikinci konundaki insanlarımıza ulaşırken, diğerlerinin de başka yerlerde bulduklarını, Sarıyer’de de bulmalarını istiyoruz.

-Belediye Başkanımız Şükrü Genç, Sarıyer’de yaşayanları kaynaştırmak, villada yaşayanlarla gecekonduda oturanları aynı yerlerde buluşturmak istediğini söylüyor,  bu nasıl olacak? Çünkü bunun bu şekilde olacağı yerler yok, sinema, tiyatro, sergi salonları, galeriler yok..

-Bu mekanlar yaratılabilir diye düşünüyorum. Eğer bu iş için talep varsa mekanlar da oluşturulabilir. Bunlar için şu an Halk Eğitim Merkezi salonunu kullanabiliyoruz. TİM’in salon ve fuayeleri kullanılabiliyor. Yaz döneminde sokaklar, parklar sergi alanları olabiliyor. Kültür Müdürlüğü olarak her yerde, her alanda sanatsal etkinlik yapalım, Sarıyerliyi bu alanlara taşıyalım, gerekirse bu faaliyetleri ayaklarına kadar götürelim istiyoruz..

-Sarıyerlilere kültür-sanat alanında neler verilebilir?

-Çok şey verebiliriz. Sarıyer yapı olarak şirin bir tatil kasabası gibi, bu özelliği de onu çok farklı kılıyor. İstanbul’un hem içinde, hem dışında gibi. Herkes birbirini tanıyor, bir samimiyet var. Bugüne kadar yapılanlar yetersiz kalmış olabilir ama biz daha fazlasını vereceğiz, buna inanıyorum. Vatandaşımızı sanatla, kültürel etkinliklerle, şiir dinletisi, resim sergisi ile tanıştırıp, konferans ve söyleşilere katılarak kendilerin ifade etmelerine olanak vereceğiz. Kaynaşmayı da bu şekilde sağlayacağız.

-Sarıyer’de Türkiye’nin değişik yörelerinden göç eden insanlar eski alışkanlıklarını burada devam ettiriyorlar, kentlilik kültürüne adaptasyonları olmuyor. Belediye Başkanımız da bundan yakındı bir konuşmasında.. Bu olayın sağlanmasında sanırım size çok görev düşüyor..

-Evet, gerçekleştireceğimiz etkinliklerle hem bu kentlilik kültürünü aşılayacağız, hem de sonradan gelenlerle burada uzun yıllar yaşayanlar arasındaki bütünlüğü oluşturmaya çalışacağız. Her sivil toplum kuruluşundan etkinliklere katılım oluyor, bunların da desteğiyle insanlarımızın değişimini ve gelişimini sağlayacağız..

-Bir sanatçı size gelip, bir sergi açmak istediğini söylese, bir konferans vermek, imza günü düzenlemek istese, Sarıyer Belediyesi ona destek verir mi?

-Kesinlikle, elimizden gelen her desteği veririz. Bütçemiz imkan verdiği takdirde her şeyi yaparız.

-Bazı şehirlerde kültür-sanat etkinliklerinin gerçekleştirilmesi için yıllık programlar yapılıyor ve bunu da belediye yetkililerinin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin, basın mensuplarının içinde bulunduğu komite ya da konsey veya platformlar oluşturarak yapıyorlar, sizin de böyle bir düşünceniz var mı?

-Evet, bir danışma kurulu olmalı diye düşünüyorum. Öncelikle Sarıyer’de yaşayanlar olmak üzere bir danışma kurulu oluşturulabilir. Şu an bir geçiş dönemi yaşıyoruz. Benim sunduğum birçok proje kabul edilip, uygulamaya koyuluyor ama ileri de daha geniş kapsamlı çalışmalarımız olacak. Ama Sarıyer’de yaşayanlar sosyal, ekonomik ve kültürel yaşam anlamında bir mozaik oluşturuyor, hiç talep etmeyenler de var, ihtiyaç duyanlar da. Hedefimiz bunları buluşturmak, şimdi ya da ileride ama bu bir gün mutlaka olacak..

-Emniyet Müdürlüğü Sarıyer’de bir suç analizi yapmış ve aslında polisi hiç ilgilendirmeyen neden ve alanlardan kaynaklanan suçlar oluştuğu görülmüş, yani bir eğitimsizlik, kültür eksikliği, kent yaşamına adapte olamamanın suç işlemeye yönelttiği görülmüş, demek ki olay gelip sizin çalışmalarınıza dayanıyor..

-Çok haklısınız, biz de bunun bilincindeyiz, bu nedenle mümkün olduğunca insanlarımızın her anlamda eğitimine katkı sağlayacak projeler gerçekleştirmek istiyoruz. Ama işsiz, parasız, geçim sıkıntısı yaşayan kişilerin önceliğinin de ne olduğunu siz de, biz de çok iyi biliyoruz. Bu nedenle gelen taleplere göre Belediyenin öncelikleri de zaman zaman yer değiştirebiliyor. Ama bu kültürel çalışmaların ihmali anlamına gelmemeli.

 

 

Yorumlar  

 
0 #1 PİRİM 2010-01-05 23:11 YAPMAYIN YA BEN CHP LİYİM AMA SİZDEN DEĞİLİM BUNU İYİ BİLİN COŞKUN AİLESİ Alıntı
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile