Bir süre önce Bakanlar Kurulu kararı ile ‘riskli alan’ olarak ilan edilen Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’nde, mahalle sakinleri kararı protesto etti. Yüzlerce kişinin toplandığı protestoya Fatih Sultan Mehmet Mahalle Muhtarı Osman Karaçam ile Baltalimanı Mahalle Muhtarı Ali Haydar Aslan ve çok sayıda dernek başkanı katıldı.
armutlu-protesto-5Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’nde yüzlerce kişi toplanarak, mahallelerinin ‘Riskli alan’ ilan edilmesini protesto etti.

RİSKLİ ALANI PROTESTO ETTİLER

Geçtiğimiz günlerde Fatih Sultan Mehmet Mahallesi sınırları içerisinde bulunan alanın ‘riskli alan ilan edilmesi hakkında’ Bakanlar kurulu tarafından karar alınmış ve bu karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bu kararın ardından mahalle sakinleri harekete geçti. Oturdukları evleri terk etmek istemeyen mahalleli, ‘Riskli alan’ kararını protesto etti.

BÜYÜK BİR KALABALIK KATILDI 

Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’nin Armutlu bölgesinde toplanan yüzlerce mahalle sakini alınan kararı protesto etti. Fatih Sultan Mehmet Mahalle Muhtarı Osman Karaçam ile Baltalimanı Mahalle Muhtarı Ali Haydar Aslan’ın da katıldığı protestoda vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dilekçe yazma kararı da aldı.

armutlu-protesto-2TEKRAR RİSKLİ ALAN İLAN EDİLDİ

Vatandaşların toplandığı meydanda bir konuşma yapan Fatih Sultan Mehmet Mahalle Muhtarı Osman Karaçam, mahallenin 6306 sayılı yasa ile 6 Aralık’da riskli alan ilan edildiğini hatırlatarak, daha önce mahalle adına açtıkları davayı kazandıklarını söyledi. Bölge bölge toplantılar yaparak mahalleyle ilgili alınan kararları vatandaşlara anlattıklarını söyleyen Karaçam, “Evinize yurdunuza sahip çıkın. Hepinize sesleniyorum. Komşu olarak birlik beraberlik içinde yaşayalım. Kimseyi üzmeden kimseyi kırmadan evimizin yuvamızın mutluluğu için birlik beraberlik içinde çalışalım. Mahallemiz tekrar riskli karar olarak ilan edildi. Bu riskli karar şakaya gelecek bir iş değil.”dedi.

img_9234KOMİSYON OLUŞTURACAĞIZ

Mahallenin riskli alandan çıkartılması için komisyonlar oluşturarak çalışacaklarını belirten Muhtar Karaçam, “Ben mahalleme, evime, yuvama sahip çıkmak istiyorum diyen varsa muhtarlıklarımıza gelerek komisyonlarda görev alsın. Beraber mahalle temsilcileri oluşturup, heyetler kurup çalışacağız.”dedi.

BİZİ TAHLİYE ETMEK İSTİYORLAR

Daha sonra Baltalimanı Muhtarı Ali Haydar Aslan konuştu. Aslan, “Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı dava aştık kazandık. Şimdi yeniden riskli alan olarak ilan edildi. Aramızda bazı arkadaşlar toplantılar şunları söylüyorlar. Bize şunu verecekler bunu verecekler. Arkadaşlar kesinlikle bize bir şey vermeyecekler. Bizi buradan tahliye etmek istiyorlar. Buranın mülkiyet sahipleriyle konuşacağız diyorlar. Buranın mülkiyet sahibi tanımlanırken biz orda yokuz. Büyükşehir Belediyesi var. İstanbul Teknik Üniversitesi, Kızılay ve şahıs tapuları var. Bunlarla proje yapmaya çalışıyorlar ve diyorlar işgalciler isterse konut sahibi olacak 20 yıl vadeyle. Ve şunu diyorlar. Burayı boşaltacaksınız. Kiraya gideceksiniz. En fazla enkaz bedeli 100 lira. Buradan yapılan bir dairenin fiyatını siz belirleyin. Bir trilyondan aşağı size buradan ev vermezler.”dedi.

img_9227EVLER RİSKLİYSE GÜÇLENDİRELİM

Muhtar Aslan, evlerini boşaltmayacaklarını ancak, tapularını vermeleri halinde evlerini güçlendirebileceklerini söyledi. Aslan, “Tek isteğimiz var. Tapularımızı, mülkiyeti bize devretsinler. Bizim evler riskli diyorlarsa, biz evlerimizi güçlendirme yetkimizde var her şeyimiz var. Mimarımız var mühendisimiz var.”ifadelerini kullandı.

Aslan sözlerini alanda toplananlara sitem ederek tamamladı. Karaçam, “Bu davayı kazanmamız için daha çok katılım olmalı. Mahallesine, evine daha çok sahip çıkmalısın. Yoksa kahve köşelerinde konuşmakla olmaz.”ifadelerini kullandı.

DİLEKÇE İÇİN EL KALDIRDILAR

Konuşmaların ardından mahalle muhtarları, yasal olarak dava açma haklarının olmadığını hatırlatarak, herkesin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dilekçe yazmasını önerdi. Bu kararı mahallede uygulamak için alana toplananlara soran muhtarlar, “Dilekçe yazma kararını onaylıyorsanız el kaldırın.”diyerek sundu. Alana toplananlar hep birlikte el kaldırarak, mücadelenin ilk ayağı olan ‘Dilekçe’ yazmaya karar verdi.

Protestoya, muhtarların yanı sıra Ak Parti, CHP, MHP, Büyük Birlik Partisi mahalle temsilcileri, Sarıyer’deki birçok dernek temsilcisi ve Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’ndeki dernek temsilcileri de katıldı.

armutlu-protesto-4RİSKLİ ALAN DEĞİL!

Bu arada, 10 yıldan beri deprem tahmin çalışmaları yapan Kadir Sütçü de protesto alanına gelerek, mahalleliye destek verdi. Sütçü, “İstanbul 7 tepe üzerine kurulmuştur. Kurulan yerlerde risk yoktur. Ancak şu anda Marmara Denizi’ne gelmiş dört fay var. Bunlardan ortadaki oynarsa, diğer iki fayda oynar. Bu da tusunami etkisi yapar. Bu da daha çok sahil kesimlerini risk altında bırakıyor. Buranın risk alanı kararı tamamiyle farklı bir durum yaratılıyor. İstanbul’da bu tip alanlara ‘riskli alan’ kararı gecekondu alanlarıyla alakalı olduğu için alınıyor. Burada risk yoktur. Daha çok tusunami nedeniyle sahil alanlarını riskli alan olarak görüyorum ben.”diye konuştu.

Haber/Abdulhamit ALBEZ

http://www.sariyerposta.com/sariyerden-halepe-14-tir-yardim/