İETT, otobüslerini kullanan kadın yolcuların saat 22.00’den sonra istedikleri noktada iniş yapabilmelerine imkan tanıyan uygulama başlatılacağını duyurdu.

CHP’li meclis üyesi Esin Hacıalioğlu İBB meclisine bu yönde bir önerge sunmuştu. Hacıalioğlu’nun, düzenlemenin kadının sokakta şiddete maruz kalma olasılığını düşüreceğini belirttiği önergesi Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Meclisin’de oy birliği ile kabul edilmişti.

İETT UYGULAMANIN BAŞLATILACAĞINI AÇIKLADI

CHP Büyükşehir Belediyesi Meclis Grubu’ndan yapılan basın açıklamasında ve  İETT tarafından yapılan açıklamada uygulamanın başlatıldığı belirtildi. İETT, kadın yolcuların belirli bir saat diliminden sonra araçların güzergahları üzerinde, istedikleri noktada iniş yapabilmelerini sağlayan ve varış noktalarına yürüme mesafesini kısaltacak önerinin memnuniyetle karşılandığı açıklandı. İETT’den yapılan açıklamada şunlara yer verildi: “Şoförlerimiz, kadın yolcuların taleplerine, trafik güvenliğini tehdit etmeyecek; yol, yolcu ve çevre güvenliğine yönelik herhangi bir risk oluşturmayacak en yakın noktada durarak cevap verecek. Toplumda kadının yerini, önemini ve değerini yükselterek hak ettiği noktaya taşımak amacıyla atılan her adıma, tüm pozitif ayrımcılık hareketlerine, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bir kuruluşu olarak imkanlarımız ve gücümüz çerçevesinde destek vermekten mutluluk ve gurur duyarız.”

İŞTE O ÖNERGE...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2016 yılı Kasım ayı Meclis toplantılarında İBB Meclisinin CHP’li Üyeleri Esin Hacıalioğlu, Şenol Yolbir, Ülkü Koçar, Musa Keleş, Ayşe Ayla Taygaroğlu, Sevim Yalınkılıç, Belgin Tezer, Esra Kaya Erdoğan ve Sabiha Tüzünoğlu imzaları ile meclis başkanlığına sunulan, oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen önergesi:

Kadına Şiddet; Adalet bakanlığı verilerine göre 2002 – 2015 yılları arasında ülkemizde 5 bin 406 kadın cinayeti işlenmiştir. 2015’te 303 kadın cinayeti işlenirken 2016 yılının Ocak ayında 36, Şubat ayında 23 kadın öldürüldü. Çok sayıda kadın cinsel saldırıya uğradı. Mart ayında ise 28 kadın öldürüldü, 12 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildi, 63 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulunuldu, 39 kadına şiddet uygulandı. Devletten koruma talep eden kadınların kaldığı sığınma evleri, açılış törenlerinde teşhir edilirken, koruma talebiyle polise ve savcılığı başvuran kadınların % 73’ü, sığınma evlerinde olan kadınların ise % 27’si cinayete kurban gitti.

Bu doğrultuda biz İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi için küçük ancak İstanbul sokaklarında kol gezen kadına yönelik ruhsal, bedensel ve cinsel şiddete karşı ve kadının yeniden sosyal yaşama adapte olması açısından önemli ve büyük bir adım atabileceğine inanmaktayız. Bu bağlamda İETT otobüslerini kullanan kadın yolcuların belirli bir saat diliminden sonra istedikleri noktada iniş yapabilmeleri, varacakları noktaya daha yakın mesafede inmelerinin, kadını sokakta şiddete maruz kalma olasılığını düşüreceğini düşünmekteyiz. Bu düşünce ile saat 22:00 itibari ile İETT otobüslerini kullanan kadın yolcuların talebi halinde, durak zorunluluğu gözetmeksizin istenilen noktada İETT otobüs şoförlerince yolcu indirme işlemi yapılmasını ve bu önergenin başkanlık makamına kabulünü arz ederiz.