Almanya'da veri koruma aktivistleri Facebook'un gerçek isim kullanma zorunluluğunu kaldırması için mücadele veriyor. Facebook, başka isim altında kaydolan bir kullanıcısının hesabını kilitliyor, kendisinden gerçek kimliğini istiyor ve profilini değiştiriyor.



Veri koruma aktivistleri ise halihazırdaki kanunların başka bir isim altında hesap açmayı mümkün kıldığını söylüyor. Sebebini şöyle açıklıyorlar: Kimlik bilgilerinin açıktan paylaşılmasından dolayı hassas bilgiler, başkalarının eline geçebilir Gerçek isimler Facebook için pazarlama ve reklam açısından işleri kolaylaştırıcı bir unsur. Bu sayede kullanıcılar arkadaşlarının profiline daha kolay ulaşabiliyor. Ancak bu bilgileri başka bilgilere ulaşmak için kullanmaları da mümkün. Bu bilgileri reklam, dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı ve taciz için kullananlar epey çok.



FACEBOOK AÇAN ÇOCUK EN AZ 13 YAŞINDA OLMALI
Uzmanlara göre bu durum, çocuklar söz konusu olduğunda daha da dikkat edilmesi gereken bir hal alıyor. ‘Schau Hin!’ adlı medya danışmanlığı veren kuruluş, anne-babalara çocuğu Facebook’a kaydolurken yanlarında olmalarını ve ellerinden geldiği kadar özel bilgileri kaydetmekten sakınmalarını tavsiye ediyor. ‘Schau Hin’den Kristin Langer’e göre Facebook, verileri ve gençleri koruma açısından gevşek davrandığı için bilhassa çocuk ve gençler için uygun bir ortam değil.

Langer, kanunlara göre Facebook’a kaydolmak isteyen çocukların yaşının en az 13 olması gerektiğini söylüyor ve anne-babalara şu tavsiyelerde bulunuyor: “Çocuğunuza bu izni verdiyseniz, profili birlikte kurun ve güvenlik, mahremiyet gibi ayarlara dikkat edin. Böylelikle çocuğunuzun profilini sadece arkadaşlarının görmesini ve başkalarının çocuğunuzla irtibata geçmemesini sağlamış olursunuz. Profili başka kullanıcıların bakışı açısından izlemek de yararlı. Ayrıca kanunlara göre kullanıcıların isimlerinin değişik bir versiyonunu kullanmaları mümkün. Bunun için Facebook bilgilerinin bir kopyasını indirmeleri ve ‘Arşivim’ kısmına kurmaları gerekiyor.”