Sarıyer Belediyesi, sosyal medyada yer alan ve sorumluluğun Sarıyer Belediyesi’nde olduğu iddia edilen kötü durumdaki hayvan görüntüleri ile ilgili basın açıklaması yaptı.


Belediye bünyesinde bir hayvan barınağının yer almadığı ve Kısırkaya’daki merkezin “Hayvan kısırlaştırma ve rehabilitasyon merkezi” olarak faaliyet gösterdiğinin altı çizilen açıklamada, merkezin hayvanlar için uygun şartlarda olduğu belirtildi. Sosyal medyadaki fotoğraflardan da alıntılar yapılan açıklamada “Medyaya ve kamuoyuna yayılmaya çalışılan bazı görüntüler, yaralı ve hasta hayvanların ilk getirildiği anlara ya da ameliyat anına ait olup, kimileri de merkezimizle en ufak bir ilgisi bulanmadığı halde başka yerde çekilmiş fotoğraflar dolaşıma konulmaktadır” ifadeleri kullanıldı.



kısır2Sarıyer Belediyesi’nden yapılan basın açıklaması şu şekilde:


Belediyemiz, Sarıyer Halkı’na sosyal ve insan odaklı politikalarla hizmet verdiği kadar, doğanın ve belediye sınırları içindeki hayvanların da korunması alanında politika ve uygulamaları ile yıllardır ülke çapında örnek projelere imza atmıştır.


Buna rağmen son günlerde kendilerini sözde “hayvan hakları” savunucusu olarak gösteren bazı kişi ve kuruluşlarca,  gerçeklere dayanmayan, haksız ve mesnetsiz suçlamalarla kurumumuz yıpratılmak ve karalanmak istenmektedir.


Bu amaçla, aşağıdaki hususların kamuoyu tarafından bilinmesi zorunludur:


1.    İddialarda dile getirildiğinin aksine,  belediyemiz bünyesinde bir “hayvan barınağı” bulunmamaktadır.


2.    Belediyemizin Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bağlı, Kısırkaya Köyü Maden Ocakları mevkiinde 2007 yılından beri, bir Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi faaliyet göstermektedir. Halen 35 personel ve 8 araçla hizmet veren bu merkezde;


. Sokağa terk edilmiş hayvanların kısırlaştırılması


. Hasta hayvanların tedavisi
. Müşahede altında tutulması


. Aşılanması


. Sahiplendirilmesi,
. Alındıkları ortamda yaşam olanağı bulamayacaklar için de uygun yaşam alanları oluşturulması faaliyeti, rutin olarak gerçekleştirilmektedir.
. Valilik onaylı belgelerle yetkilendirilmiş hayvan severler de, rutin bir şekilde Rehabilitasyon Merkezi’mizi ziyaret edip, çalışmaları denetleyip, gözlemleyebilmektedirler.


3Yukarıda anılan şahıs ve kuruluşların iddialarının aksine;


. Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’nde, uzman veterinerler gözetiminde, tıbbi ve hijyenik kurallardan asla taviz verilmeden, son derece titiz bakım koşulları mevcuttur.
. Hayvanların tedavi ve bakımları, ameliyatları sırasında bu kriterlerden en ufak bir taviz verilmemektedir.
.Bu şahıslarca, medyaya ve kamuoyuna yayılmaya çalışılan bazı görüntüler, yaralı ve hasta hayvanların ilk getirildiği anlara ya da ameliyat anına ait olup, kimileri de merkezimizle en ufak bir ilgisi bulanmadığı halde başka yerde çekilmiş fotoğraflar dolaşıma konulmaktadır. Bunlar “Kötü bakım ve barındırmanın kanıtı” gibi gösterilmek istenerek, Sarıyer Belediyesi, ve bağlı kurumları vicdana sığmayacak ölçüde töhmet altında bırakılmaktadır.  Gerçek olmayan iddialarla görüntüler eşliğinde vicdan sömürüsü yapılmaktadır.
. Belediyemizin, talep halinde Rehabilitasyon Merkezi’nden hayvanları “Bakım amacı ile” özel şahıslara vermeyi reddettiği iddiası da kesinlikle gerçek değildir.
. Bu tür  taleplerin, Yasa gereği tutulması yasaklanmış bazı hayvanlar için (Örnek : Pitbull Terrier cinsi köpekler) gelmesi halinde, bu talebe karşılık vermek mümkün değildir.


Bu bilgiler ışığında;


Sarıyer Belediyesi olarak ilgili birimlerimizin canla başla ve 24 saat 7 gün esası ile sürdürdüğü çabaların yok sayılması ve haksız yere karalanmasına yönelik bu iddiaları kategorik olarak reddediyor,
Çalışmalarımızın şeffaf ve denetime açık olduğunu bir kez daha anımsatıyor,
Sosyal belediyecilik anlayışımızın bir parçası olan “Hayvan Hakları” konusuna bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de en üst düzeyde önem vermeyi sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz.
Kamuoyuna saygı ile duyururuz.