TOKİ, Zekeriyaköy’de Siyah Kalem adlı toplu konut projesi için hazırladığı imar planına yerleşim alanında oturacakların ‘zengin’ olması nedeniyle ‘okul’ alanı koymadı. Planla ilgili raporda belirtilen duruma Zekeriyaköy Muhtarı Semra Özkaya itiraz etti. Özkaya, itirazı üzerine plana giren okul alanına da şu günlerde ‘kolej’ yapılacağı öne sürüldü.
TOKİ (Toplu Konut İdaresi) Zekeriyaköy’de 2014 yılında kurulan Siyah Kalem adlı toplu konut projesi için inanılmaz bir rapor düzenledi. İmar planında ‘Okul’ alanına gerek duymayan TOKİ, buna gerekçe olarak ise Siyah Kalem’de ‘Üst gelir’ grubuna mensup kişilerin oturmasını gösterdi!

İŞTE O RAPOR

TOKİ, toplu konut alanına ‘Okul’ koymama nedenini, 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Plan Açıklama Raporu’nda şöyle sıraladı: Toplam nüfus 2 bin kişinin altında bulunduğundan eğitim tesis alanı, sosyal kültürel alan gibi donatılar önerilmemiştir. Özellikle temel eğitim tesisi önerilmemesinin diğer başlıca bölgenin üst gelir dilimine mensup olmasıdır. Bu gelir diliminde yer alan ailelerin (Çevrede yoğun biçimde yer alan) Özel Eğitim Kurumları’nı tercih etmeleri önemli bir etken olmuştur.

MUHTAR İTİRAZ ETTİ

TOKİ’nin Siyah Kalem Köy Projesi için hazırladığı imar planı raporunda okul yerini göremeyen Zekeriyaköy Muhtarı Semra Özkaya, bu duruma itiraz etti. Bölgede zenginlerin oturabileceğini, çocuklarını da koleje gönderebileceğini kabul eden Özkaya, “Buradaki aileler çocuklarını devlet okuluna göndermeyebilir. Ancak, bu üst gelir düzeyine sahip ailelerin yanlarında çalışanlar çocuklarını nereye gönderecek. Burada bir çok çalışanı, hizmetlisi olacak. Bin ailenin 500’ünün yanında birer aile çalışsa bunlarında birer çocuğu olsa 500 öğrenci eder. 500 öğrenciye de bir okul lazım. ”diyerek plana 6 bin metrekarelik bir okul alanı koyulmasını sağlıyor.

ŞİMDİ BURAYI DA KOLEJ YAPMAYA ÇALIŞIYORLAR

Muhtar Özkaya, bundan sonrasını şöyle anlattı: “TOKİ, buradaki ailelerin zengin olduğu gerekçesiyle plana okul yeri koymamıştı. Bu resmi raporda mevcut! Biz rapora itiraz ettik. ‘Bu ailelerin yanlarında çalışan insanların çocukları ne olacak’ diyerek okul alanı koydurduk. Şimdi duyduğuma göre bu okul yerine özel kolej yapılması için uğraşılıyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü sanırım izin vermemiş. Ancak müracaat edildiğini duydum. Bu da bizi derinden üzdü.” diye konuştu.

SİYAH KALEM BİZİ HAYAL KIRIKLIĞI’NA UĞRATTI

Muhtar Özkaya, Siyah Kalem Köy Projesi’nin Zekeriyaköy’de kendisine inanılmaz duvarlar örmeye çalıştığını bunu ‘Okul’ ile de gösterdiklerini belirtti. Özkaya şunları dedi: “Siyah Kalem Köy Projesi kurulurken mevzuat gereği bizim burada toplantılar düzenlediler. Biz de muhtar olarak bu toplantılara katkıda bulunduk. Halkın olay çıkarmasına engel olduk. Hatta burada çevre yürüyüşleri düzenlendi. Bunlara dahil olmadık. Bu mini mahallenin yerleşmesiyle birlikte ulaşım, sağlık, eğitim, spor ve sosyal donatı alanlarıyla ilgili problemler olacağı belirtildi. Bununla ilgili bizlere yardımcı olacakları söylendi. Köy meydanı yapacaklardı, köye çeşitli sosyal alanlar yapacakları sözü verdiler. Biz de onları baş tacı ettik. Fakat, bugüne kadar verilen sözlerin hiç biri tutulmadı.”diye konuştu.

SPOR KULÜBÜNE FORMA VE KRAMPON ALDILAR

Muhtar Özkaya, verilen sözleri yerine getirmeyen Siyah Kalem’in bugüne kadar Zekeriyaköy Gençlik ve Spor Kulübü’ne forma ve krampon bağışında bulunduğunu belirterek, “Yönetim olarak forma ve kramponların parasını da iade edecektik ancak sonra ‘ayıp’ olmasın diye yapmadık. Bugüne kadar Siyah Kalem Köy Projesi’nin Zekeriyaköy’e verdiği tek şey çocuklar için forma ve krampon. Bununda reklamını yaptırdılar. Başkada bir sosyal sorumluluk içinde bulunmadılar.”dedi.

BELEDİYE YAPSIN DEDİLER

Zekeriyaköy İlk Okulu’nda derslik sayısını artırmak istediklerini bunun için de içeride bulunan kantinin dışarıya alınması gerektiğini anlatan Özkaya, “Okul Müdürümüz, Siyah Kalem’den aldığı destekle okul için bir proje hazırlattı. Yaptığı yazışma sonucunda ‘ne gerekiyorsa yaparız’ dedikleri için proje hazırlandı. Projede okul içindeki kantin dışarıya alınarak, bir sınıflık yer daha açıldı. Projenin Milli Eğitim’den onayı da alındı. Sonra Siyah Kalem’e başvuru yaptık. Bizzat ben bu başvuruyu yaptım. Geri dönüş bile yapmadılar. Onlardan aldığımız sözle destekle biz bu projeyi hazırlattık ama ilgilenmediler. ”açıklamalarında bulundu.

700 KİŞİ DİLEKÇE VERDİ

Siyah Kalem Köy Projesi ile ilgili yaşadıkları sorunları Genel Yayın Yönetmenimiz Levent Pehlivanoğlu’na anlatan Muhtar Özkaya, son olarak 700 kişinin verdiği dilekçeyi hatırlattı. Özkaya, “Buranın ÇED raporu yok! Enerji, iletişim hatlarının bulunmuyor. Daha birçok eksik var. 700 kişi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne dilekçe verdi. Gereği yapılması için verilen bu dilekçeler barkodlarıyla birlikte duruyor.”diye sözlerini tamamladı.

http://www.sariyerposta.com/