Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bir ayağı Sarıyer’de bulunan Boğaz’ın üçüncü gerdanlığı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile ilgili ortaya atılan ‘zarar ediyor’ iddialarına açıklık getirdi. Arslan, 3 yılda gerçekleşmesi hedeflenen 135 bin araç geçişi rakamına, 2 yıl dolmadan ulaşılacağını söyledi.

Sarıyer ve Beykoz’u birbirine bağlayan, Boğaz’ın üçüncü gerdanlığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü, yaklaşık bir buçuk yıl önce hizmete girdi. Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen köprü için devletin, işletmeci şirkete günlük 135 bin araç geçiş garantisi verdiği ifade edildi. Muhalefetin söylemleri ve basında yer alan haberlere göre; geride kalan bir buçuk yılda bu rakama hiçbir zaman ulaşılamadığı, garanti edilen ücretin ise vatandaşın cebinden ödendiği iddia edilmişti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ortaya atılan spekülasyonlara son vermek amacıyla, Yavuz Sultan Selim Köprüsü rakamlarına açıklık getirdi.
İŞLETME SÜRESİ YAKLAŞIK 8 YIL

Avrupa kıtası geçişi Sarıyer’de bulunan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün, 60 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu Projesinin bir ayağı olduğunu dile getiren Bakan Arslan, projenin garanti kapsamındaki işletme süresinin 10 yıl 3 ay değil, 7 yıl 9 ay olduğunu söyledi.
“3 YILDA HEDEFLENEN RAKAM 2 YIL DOLMADAN GERÇEKLEŞECEK”

Günde 38 bin araç geçtiği ileri sürülen köprüdeki günlük geçişin, 100 binin üzerinde olduğunu belirten Bakan Ahmet Arslan, “Fizibilite çalışmalarında 135 bin rakamına 3 yılda ulaşılması bekleniyordu. Ancak bu rakam, iki yıl dolmadan gerçekleşmiş olacak. Köprüden hiç araç geçmeseydi garanti kapsamında ödenecek tutar, 790 milyon dolar olacaktı” dedi. Bakan Arslan, yatırım miktarının 3 milyar dolar olduğu iddia edilen projenin toplam maliyetinin 3,5 milyar dolar olduğunu kaydetti.